Dil Seçiniz
İnstagram
Telefon
WhatsApp
Facebook

Çene Kisti Cerrahisi

Çene Kisti Cerrahisi

Çene Kisti Nedir?

ÇENE KİSTLERİ, YAVAŞ GELİŞİM GÖSTEREN VE UZUN SÜRE FARK EDİLMEYEN YAPILARDIR. CERRAHİ MÜDAHALE İLE ALINMALARI GEREKİR. ÇENE KİSTİ, ÇENE KEMİĞİ YA DA YUMUŞAK DOKUDA OLUŞABİLEN KİSTLERDİR.

Genellikle uzun süre belirti vermeksizin büyüme eğilimi göstermektedir. Çene kistleri, ele gelen kitle ya da tesadüfen yapılan diş muayenesi sonrası panoramik röntgende saptanır ve cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Çene kisti olanlar kistin olduğu yerin üstündeki dişlerde sallanmalar, dişin köküyle birlikte kendiliğinden çıkması, kulak ve baş ağrısı, çenede ağrı, diş ve dudak sinirine baskı yapması sonucunda ağrı ve dudakta uyuşmalar görülmektedir. Kisti büyümüş olanlar çenelerinde ele gelen bir yapıyla karşılaşmaktadırlar.

Nasıl Uygulanır?

Çene Kisti Tedavisi Nasıl Uygulanır?

CERRAHİ YÖNTEM İLE ÇIKARTILMAYAN ÇENE KİSTLERİ GİDEREK BÜYÜYEBİLİR, ÇENE KEMİĞİ HARABİYEYİ, ENFEKSİYON, DİŞ KAYIPLARI, İYİ YA DA KÖTÜ HUYLU TÜMÖRE DÖNÜŞEBİLİR.

Çene kisti ameliyatı iki yöntem ile yapılır. Bunlardan birincisi küçük kistler için uygulanan Enükleasyon yöntemidir. Enükleasyon yöntemi, kistin olduğu bölgenin uyuşturularak ya da hastanın tamamen uyutulması ile yapılmaktadır. Anestezi yöntemine anestezi doktoru ve diş hekimi beraber harar verir. Anestezi yöntemi uygulandıktan sonra kist bölgesindeki diş eti kesilerek kiste ulaşılır ve kist kapsülü ile birlikte çıkartılır. Kistin çıkartıldığı yer temizlenerek dikiş atılır ve kapatılır.

İkinci yöntem ise Marsüpyalizasyon‘ dur. Çene kisti büyük olanlar için uygulanan yöntemde, kistin büyüklüğü ve doğal olarak keseye yaptığı basınçtan dolayı öncelikle kist üzerine küçük kesi yapılarak içerisindeki cerahat bir miktar boşaltılır ve daha sonrasında daha büyük bir kesi açılarak kist bölgesinden çıkartılır ve dikiş atılır. Kistin direk olarak çıkartılmamasının sebebi, kistin büyüklük ve gerginliğinden doğan basınç nedeniyle işlem sırasında patlayarak cerahatin ağız ve yutağa yayılması, enfeksiyona neden olabileceğinden dolayıdır. İşlem sonrasında dişe de işlem uygulanmış olanlar için yara iyileşmesi gerçekleştikten sonra kanal tedavisi, diş çekimi yapılmış olanlar için ise implant (çene kemiğine vidalama yöntemi ile diş takılması) yapılarak hastanın eski hayatına dönmesi sağlanır.