İnsanların beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu karyojenik gıdaların artışı ile orantılı çürük insidansıda artmıştır. Özellikle çocukların erken dişlenme dönemi ve ikinci dişlenme dönemlerinde ağız ve diş sağlığı ile diş hekimliğinde pedodonti ana bilim dalı ilgilenir. Çocuklar fizyolofik ve mental olarak yetişkinlerden farklı olması sebebi ile tedavi prosedürleri de değişir.
Erken dönem diş kayıpları yetişkinlikte daha zarar verici etkilere sahip olduğundan dolayı süt dişleri çok önemli dişlerdir. Çocukların beyaz önlük korkusu ve koltuk fobisi kazanmaması için ilk dişlenme döneminde mutlaka hekimle tanışması gerekmektedir. Ağrılı ve çürük bir diş ile hekimle tanışmak zorunda kalmış bir çocuk daha zor tedaviye ikna edilir. Çocuklarda ilk dişlenme dönemi yani 2 yaş dönemi ve son dişlenme dönemi sonu 14 yaş civarı pedodonti için önemlidir.
Süt Dişlerinin Önemi ?
Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Çocuk dişhekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Dişhekimliği Uygulamaları denir.
Pedodonti Çocuk
Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında şu önlemleri titizlikle uygulamanız gerekir. Bebeğinizi emzirerek uyutmayınız. Dişlerini ıslak bir bezle temizledikten sonra uyutunuz. Bebeğinizi şekerli, ballı süt karışımı ile dolu bir biberonla kesinlikle uyutmayınız. Bebeğinizi, biberondaki mamayı bitirmeye zorlamayınız. Bu yaklaşım, çocuğun kusmasına yol açabilir. Biberonla besleme söz konusu ise sıcaklığını kontrol etmek gerekçesi ile biberonu kendi ağzınıza sokmayınız Çocuklar için oldukça yararlı olan meyve suları biberona doldurularak sürekli verildiğinde diş çürüklerine yol açabilmektedir. Çocuk 1 yaşına geldiğinde, emzirme ve biberon kullanımını terk ediniz ve sıvı gıdaları bardakla içmeye alıştırınız. Çocuğunuzun dişlerini sadece diş fırçasıyla temizleyiniz. Süt dişlerinin tümü sürene kadar (2,5-3 yaş) ağız bakımında ona yardımcı olunuz.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız