Dil Seçiniz
İnstagram
Telefon
WhatsApp
Facebook

Sabit Protezler

Sabit Protezler

Sabit Protezler Nedir?

SABİT PROTEZLER; DOĞAL DİŞLER, DİŞ KÖKLERİ VEYA DENTAL İMPLANTLAR ÜZERİNE HEKİM TARAFINDAN YAPIŞTIRILAN, HASTA TARAFINDAN ÇIKARILMAYAN PROTEZLERDİR.  KRON VE KÖPRÜ PROTEZİNİ TANIMLAMAK AMACIYLA KULLANILAN GENEL TERİMDİR. DİŞ EKSİKLİKLERİNDE FONKSİYON OLARAK EN FAZLA TERCİH EDİLEN PROTEZ TİPİDİR. SABİT PROTEZ YAPILIRKEN AĞIZDAKİ BAZI DİŞLERİN DESTEK OLMAK AMACIYLA KÜÇÜLTÜLMELERİ GENELLİKLE HASTALARIN ENDİŞE DUYDUĞU BİR İŞLEMDİR.

  • Yapılacak sabit protez ile çiğneme daha kolay ve rahat olacaktır. Diş eksikliklerinde, ağızda kalan doğal dişlerin kullanılması, kullanılan bu dişlere fazla yük binmesine, diş ve diş etlerinde sorunlar oluşmasına yol açacaktır.
  • Dişsiz alanın etrafındaki dişler bu boşluğa doğru hareket edecektir. Bu dişlerin yer değiştirmesi nedeniyle alt ve üst çenelerin kapanışı değişecek, çene ekleminde, çiğneme ve konuşmayı sağlayan yüz kaslarında ağrı ve belki de daha ciddi problemler oluşacaktır. Bazı durumlarda ağrı, yüz, baş, boyun ve sırta kadar yayılabilir.
  • Yapılacak sabit protez ile konuşma ve görünümde olumlu değişiklikler olacaktır. Çünkü diş pozisyonlarının konuşmada, dudak ve yanakların desteklenmesinde önemli bir rolü vardır.

    Nasıl Uygulanır?

    Sabit protezler metal destekli ve metal desteksiz olarak uygulanabilirler. Metal destekli sabit protezler ağız içinde fonksiyonel kuvvetlere yeterli direnci gösterirken estetik olarak problemlere neden olmaktadır ve bazı durumlarda doğal görünümü olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun en önemli sebebi de ışığın dişten direkt geçişinin metal tarafından engellenmesidir.

    Metal destekli seramik restorasyonların bu dezavantajlarından dolayı kırılmaya karşı dirençli seramikler geliştirilmiştir. Özellikle zirkonyum bu alanda kullanılan en güncel materyaldir.

    Başarılı bir tedavide doğru endikasyon en önemli aşamadır. Kullanılacak materyalin seçiminde hekimin bilgi ve tecrübesine saygı göstermek tedavinin başarısı için gereklidir.